Mine cembali

Jeg har siden jeg var barn hatt interesse for musikkinstrumenter, og hvordan de er bygd. I 1966 flyttet jeg til Trondheim og «oppdaget» Ringve museum.

Etter å ha besøkt museet en rekke ganger, og vært på mange konserter der med Ringeve kammerensemble, ble jeg klar over at cembaloet måtte bli «mitt livs kjærlighet».

Randulf Larsen SkjærsethSå gikk jeg trøstig  i gang med å bygge mitt første instrument, et enmanuals cembalo med med en 8-fotstemme og en 4-fot. Jeg hadde ingen kunskaper om faget, og måtte lære av mine feil under veis. Og mange feil ble det. Ja instrumentet ble en dundrende fiasko. Om det eksisterer i dag, eller er kommet på skraphaugen, vet jeg ikke, vil heller ikke vite.

Etter hvert har jeg skaffet meg mere kunnskap, og mener jeg nå er en ganske habil cembalobygger.

Nr.2 ble et 2-manuals instrument med to 8-fot og en 4-fotstemme. Det står nå i Selbu kirke.

Nr.3 har to 8-fot stemmer. Det er nå i bruk ved Hammerfest kulturskole.

Nr.4, 1 manual og to 8- fotstemmer, ble kjøpt av en organist i Oslo. Han kjøpte for øvrig også mitt neste instrument,nr. 5, så han er eier av to instrumenter jeg har bygd.

Nr.5, er et to manuals med to 8-fot og en 4-fotstemme L.

Nr.6 er et enmanuals instrument med kun en 8-fot stemme som jeg har til husbruk heime.

Nr.7 er nå til salgs. Det er et instrument inspirert av den italienske byggestilen: 1 manual og to 8-fot stemmer med luttregister på den ene stemmen.

Jeg kjøper kun stemmenaglene ferdige, ellers lager jeg alle delene på mitt verksted heime i huset mitt her jeg bor i Trondheim.

Jeg legger stor vekt på, ikke bare instrumentenes tone, men også deres utseende, noe du vil se av bildene. Byggingen har kun vært en hobby, og det har gått omkring fem år i gjennomsnitt mellom hvert ferdig instrument. Jeg holder nå på med mitt nr. 8.

Nr.7, som nå er til salgs, kan du se i bildegalleriet mitt. Der er også lagt ved musikk, en bit av Goldbergvariasjonene, spillt på dette instrumentet.